Silent Night
6 november
19:00
Locaties:
Sexyland &
IJplein pont

Jitske Nap fotografeerde Amsterdamse clubs tijdens de lockdown en ving de stilte van de nacht op plekken die normaal barsten van geluid en dansende mensen.

Silent Night is onderdeel van een tentoonstelling in Sexyland waarin kunstenaars die een verbinding hebben met het nachtleven dat stilviel tijdens de lockdowns laten zien hoe ze hun pijn veranderen in goud.

De tentoonstelling vindt plaats bij Sexyland World en de pont tussen CS en IJplein tijdens de Museumnacht op 6 november 2021.

Locaties:
Amsterdam Ferry Festival – IJplein pont
Sexyland World – Noordwal 1

Jitske Nap Stille Nacht, 2020.

Stille nacht is een fotografie expositie van nightlife fotograaf Jitske Nap. Tijdens de pandemie fotografeerde zij verschillende Amsterdamse nachtclubs en onderzocht ze wat er met een ruimte gebeurt wanneer die haar rol niet kan vervullen.Het concept voor deze serie is ontstaan tijdens de eerste weken van de covid-19 lockdown in 2020. Jitske wilde het effect van de lockdown vastleggen met een onderwerp dat haar aan het hart gaat: de Amsterdamse nachtclubs. 

 

Locatie: IJplein pont
DJ Collective Koma Bak2bak

Toen de pandemie toesloeg en de clubs gesloten werden begon DJ collectief Koma met hun Bak2Bak sessies. Elke zaterdagmiddag reden ze door het centrum van Amsterdam met draaitafels op een bakfiets. Tijdens de Museumnacht zullen zij deze Bak2Bak sessies nieuw leven inblazen, en dit keer mét dansend publiek op de Amsterdamse pont en later in Sexyland. 

 

Locatie: IJplein pont & Sexyland world
Casper Strietman DJ portraits

Casper Strietman is een schilder die op het podium DJ’s schetst terwijl ze optreden. Tijdens de pandemie schilderde hij juist de lege nachtclubs in Amsterdam. Tijdens de Silent Night expositie zal niet alleen zijn werk te zien zijn, maar zal hij samen met bezoekers ook de kwast erbij pakken om live DJ’s te schilderen en zo het publiek kennis te laten maken met zijn werkwijze en kunst.

Locatie: IJplein pont & Sexyland world
Iztok Klančar Remembering the Nights in Safe Haven 2020.

Het uitgangspunt van deze driedelige film is de plotse verdwijning van het nachtleven als gevolg van de covid-19-pandemie. Clubs zijn voor veel LGBTQ+ mensen de plek om gelijkgezinden te ontmoeten, vrij te zijn en te verdwijnen in de collectieve roes van de nacht waar lust en hartstocht zegeviert. De scènes in de film zijn een metafoor van desastreuze impact van eenzaamheid en het gemis aan een aanzienlijke uitlaatklep van de LGBTQ+ gemeenschap. Het verhaal van de film is gebaseerd op observaties en gesprekken over hoe de clubbende mensen met de crisis omgingen. Met alle tegenstrijdige emoties die erbij horen. Autoeroticisme, roes en seksuele ontlading vormen de rode draad. Scènes die normaliter de nachtclub als decor hebben, vinden nu plaats op atypische plekken of slechts in herinnering.

Locatie: Sexyland World
Ashar Medina Club Lockdown , 2020

Club Lockdown is een korte film gemaakt in Club Radion tijdens de pandemie. Het concept voor de film ontstond toen scenarioschrijver Ashar Medina fotoserie van Jitske Nap over de lege nachtclubs zag. Jitske’s foto’s inspireerden hem om een horrorverhaal te schrijven over een ambitieuze politicus, die de quarantaineregels negeert tijdens de covid-19 crisis en op een illegale blind date gaat die ze vond via de dating app Footfinder, waar mensen met een voetfetisj zich anoniem kunnen vermaken. De charmante clubeigenaar nodigt haar uit voor een intiem privéfeestje in zijn leegstaande nachtclub, die door de crisis failliet dreigt te gaan. Wanneer ze ontdekt dat er meer achter zijn ogenschijnlijk onschuldige voetfetisj schuilgaat, verandert de avond in een blind date from hell.

Locatie: Sexyland World
Xenia Perek & Arthur Guilleminot  Megamix 1: XENIA, 2020.

Xenia Perek en Arthur Guilleminot zullen een mix van hun show XENIA laten zien tijdens de museumnacht in 2021. De voorstelling bestaat uit metaforische verhalen over het queer nachtleven in Amsterdam, gezien vanuit de backstage. Door middel van de verschillende personages van Perek, kruisen visies op gender, seksualiteit en individuele kracht van het lichaam elkaar. Door middel van performance art, licht, muziek en kostuumdesign wordt er een verhaal verteld over het professionele Amsterdamse nachtleven. In ‘XENIA, 2020: bodies of work’ worden elementen van deze scene (her)beleefd, met pitstops tussen het heden en verleden. De show is gecoproduceerd door Vertoon en wordt gesteund door het AFK. 

Locatie: Sexyland World
Robbie Doorman Klank kleur

Klankkleur is een installatie met licht, zelfgebouwde speakers die geluidssculpturen worden en een elektronische muziek compositie naar je oor brengen. De installatie is gebaseerd op een club ervaring maar Robbie schept een nieuwe ruimtelijkheid door deze muziekervaring. Hij ontwikkelt dit idee verder uit speciaal voor de museumnacht om iedereen mee te nemen in deze bijzondere ervaring.

Locatie: Sexyland World
DarkRaum Creations

DarkRaum is een performance kunstenaar en kostuumontwerper. De afgelopen twee jaar maakte hij verschillende kostuums geïnspireerd op de emoties en effecten van de pandemie, zoals de polarisatie van de samenleving en de noodzaak van het kunstenaarschap juist in tijden van crisis. In zijn werk portretteert hij op eigenzinnige wijze het gezicht van corona. Zijn creaties worden geprojecteerd op de gevel van Sexyland World. 

 

Locatie: Sexyland World

📸 door Jitske Nap 

 

Partners: