Kunstenaars Submit jouw idee
— Wat als de pont van jou was? Heb je een hard idee voor een kunstwerk? De pont is jouw canvas!
Wil je meedoen?

Kunst: toegankelijk en efficiënt.

Tijdens het AFF bieden we een mogelijkheid tot herinterpretatie van de publieke ruimte op de pont, en het creëren van dit alledaagse ritueel tot een unieke beleving. Een werk dat het publiek inspireert, verbaast, verwondert en aanzet tot denken. 

Verschillende disciplines worden aangemoedigd tot inzending: fotografie, internetkunst, performance, beeldende kunst, design, interventies, urban hacking, geluidskunst, keramiek, wandelroutes, mode, grafisch ontwerp en installaties.

Hoofddoel: neem de pont helemaal over!

De kunst moet toegankelijk zijn voor publiek dat geen doorgewinterde kunstkenner is. Het publiek moet er geen lange teksten voor lezen om het te snappen of te ervaren. Een pontritje is niet al te lang en mensen moeten verleidt worden om aandacht te geven aan de onverwachte kunst. We willen je motiveren hier rekening mee te houden. Visueel, interactief en immersive werk, werken goed om de reiziger te betrekken. Desalniettemin is een diepgaand onderzoek over de boodschap van je werk ook zeer belangrijk.

Thema
~reflectie~
In de breedste zin van het woord:
reflectie op (onze relatie met) het water, met elkaar, de veranderende stad en de natuur vanuit onverwachte hoeken.

Fysieke richtlijnen

We moedigen je aan om voor het AFF site-specific werk te creëren voor in en rondom de ponten. Samen kunnen we kijken hoe we het werk het beste kunnen laten aansluiten aan het festival en de beschikbare ruimtes. Mocht een reeds bestaand werk hier ook tussen passen, is dat ook mogelijk.

Alle oppervlakken van de pont kunnen worden getransformeerd in potentiële expositieruimtes: het dek, het balkon, de ramen, de buitenkant, het wateroppervlak, de oppervlakten van kleding, de schermen van onze telefoons, etc.

Omdat de ponten hun normale dienstregeling zullen blijven volgen, mag het festival geen obstructie vormen voor de reizigers: veiligheid staat voorop. De ponten moeten toegankelijk blijven voor mensen met een rolstoel, scootmobiel, Canta of kinderwagen.

Gemiddeld reizen er 70.000 mensen per dag op de ponten. Dit betekent dat we niet iedereen in de gaten kunnen houden en er wellicht mensen tussen zitten die onze liefde voor kunst niet delen. Werk kan alleen vertoond worden als hierop is geanticipeerd (lees: hufterproof is gemaakt).

De inzendingen zullen worden geëvalueerd door:

Inez Piso
Teddy Cherim
Jort Wildschut
Heske ten Cate
Robbie Schweiger
Noa Jansma
Leo Siemes

Budget

Er is per project een totaalbedrag van maximaal € 2.500 beschikbaar. Hieruit moeten het kunstenaarshonorarium en alle vooraf gespecificeerde productiekosten worden betaald.

Deadline

Dien jouw idee en bijhorend gespecificeerd budget in voor 2 maart 2020.

 

De foto’s op deze pagina zijn door Michiel Stock genomen tijdens de preview van het Amsterdam Ferry Festival tijdens Museumnacht 2019:

  1. Rosa Sijben – Sjaak  (2019), object en performance van 6 minuten
  2. Ambassade van de Noordzee / Carmen Schabracq – Zeemond (2019), uitvergroot gehoorbuisje van een vis met verbinding naar het water
Stuur ons jouw
idee en budget
Portfolio: