Martín La Roche
Over

Martín La Roche (1988) is een echte verzamelaar: zijn praktijk bestaat uit een continue proces van verzamelen en zoeken naar objecten, het ordenen en het voorzichtig ontvouwen van de verhalen die ze met zich meedragen. Hij behaalde in 2013 een titel in Beeldende Kunst aan de Universiteit van Chile, Santiago. In 2015 was hij deelnemer aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

 

Zijn interesse gaat uit naar objecten die herinneringen bevatten en transporteren. Daarom heeft Martín een aantal draagbare verzamelingen doen ontstaan. Zo initieerde Martín 2017 het Musée Légitime, een nomadisch kunstinstituut dat verschillende kunstenaars uitnodigt om bij te dragen aan zijn “small museum”. Het kunstwerk moet klein of immaterieel genoeg zijn om te passen in een hoed. Daarmee transformeert de hoed in een klein, vervoerbaar museum vol verhalen. Als het moment zich voordoet, zet de kunstenaar de hoed af en presenteert de stukken uit de collectie, waarbij hij één voor één het verhaal van de kunstobjecten vertelt. 

 

Martín’s werk is getoond in solotentoonstellingen, onder meer in Museum of Visual Arts in Santiago en Die Ecke Arte Contemporani in Barcelona, en in verschillende groepstentoonstellingen zoals “Water McBeer” in New York en Editions Shimizu, in Shimizu, Japan.

Als echte verzamelaar, is Martin al jaren bezig met het verzamelen van eenzame sokken, die hij gaat gebruiken in zijn grootschalige installatie voor het Amsterdam Ferry Festival. Hiermee blaast hij nieuw leven in voor deze verloren sokken die eigenlijk niets waard meer waren. Martin zet ze in een nieuw licht: een grote collectiviteit van eenzame, verloren sokken: samen eenzaam.