In zijn typische keramische werken van alledaagse objecten eert Buster de imperfectie. Hij ziet een bepaalde charme in deze voorwerpen, waar je normaal gesproken zo aan voorbij loopt.

Koos Buster (1991) studeerde in 2018 af aan de keramiekafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. Momenteel woont en werkt Buster in Amsterdam-Noord als kunstenaar en is elke dag bezig met keramiek. Hij noemt zichzelf niet voor niks “Minister van Keramische zaken”.

 

In zijn werk is hij op zoek naar de perfecte lulligheid. Alledaagse objecten, “the underdogs” zoals hij ze noemt, geeft hij een nieuw podium om op te shinen. Op deze manier worden ze “lekker om naar te kijken”, zegt Buster. Zo vereeuwigde hij een beveiligingscamera, stopcontact, schoonmaakmiddel, pinautomaat in keramiek met zijn signature wobbly stijl. 

Met zijn ondeugende werk wil hij vreugde brengen aan zichzelf en anderen. Zijn kunstwerken waren te zien in verschillende solo- en groepexposities.

Zo heeft Buster in de Bijenkorf de solo keramiek installatie “Etalage in aanbouw” in 2020 gemaakt. Ook heeft hij in het Frans Hals Museum in 2016 en het Nationaal Glasmuseum Leerdam in 2019-2020 tentoongesteld. Zijn werk is onderdeel van de collecties van Akzo Nobel Art Foundation, ABN AMBRO, Museum Voorlinden en/ Alan and Overy.

Speciaal voor Amsterdam Ferry Festival maakt de ceramic influencer een grote keramische Canta, als ode aan Amsterdam-Noord. Daarnaast laat hij meerdere lullige dagelijkse objecten zien. Reizigers van de pont zullen hierdoor stilstaan bij deze objecten, om iets te ontdekken dat eerder nog niet opviel.

 

Koos Buster's website