Collectief het IJ
2 - 12 September

Diep verborgen in de voormalige arm van de Zuiderzee ligt een eindeloze bron van verhalen. Verhalen van mensen, honderden jaren oud, verhalen van vissen, krabben, vogels, verhalen van het water en alles en iedereen die daarbij hoort.

Collectief het IJ heeft de afgelopen 12 maanden deze verhalen en vreemde objecten uit het IJ opgevist met de aantrekkingskracht van magneten. Deze voorwerpen, normaal verborgen onder de stilte van het water, zullen nu te zien én te horen zijn op de Amsterdamse pont.

Tijdens de dagelijkse pont rit draagt het water van het IJ ons nederig naar de overkant, maar dit keer maken de kunstenaars van Collectief het IJ een bijzondere ervaring van de oversteek. De reiziger wordt omringt door de opgeviste schatten, verroest en vervormd door het water en de organismen die daar leven, waar we dagelijks overheen varen. Nu in volle glorie te zien bóven het wateroppervlak, worden deze mysterieuze voorwerpen in hun rauwe pracht getoond op de pont.

Een levensgrote audiovisuele installatie wordt onderdeel van de oversteek en brengt de opgeviste verhalen tot leven. Deze belichaming van het IJ wordt tijdens 2 t/m 12 September zichtbaar op pont 56 tussen Centraal Station en de NDSM. Op de zondagen 5 en 12 September zullen er performances plaatsvinden om 15:00 op de NDSM Werf. Tijdens de pont rit luisteren we naar de geschiedenis van het water en naar de geschiedenissen van de individuen die daarmee inherent verbonden zijn. Want het IJ is niet louter een rivier die de stad van Noord scheidt, ze is een karakter die een hoop met ons te bespreken heeft.

Collectief het IJ

Collectief het IJ  bestaat uit het water, de vogels, de garnalen, de mosselen, de mussen, de meeuwen en de algen, het afval, de verloren dvd-speler, de mensen, de schepen en Sjuul Joosen, Lyckle de Jong, Kim David Bots, Jelmer Wijnstroom en Gijsje Heemskerk.

→ Blog van Collectief het IJ

→ Instagram van Collectief het IJ

 

Met dank aan: