Blik op de veranderende stad
Van Gogh en zijn tijdgenoten vonden aan de Seine buiten Parijs nieuwe onderwerpen om te verbeelden. Dat zette ze aan om met nieuwe schilderstijlen en composities te experimenteren. Kijk met andere ogen naar de rafelranden van de stad langs het IJ: welke onderwerpen en composities leg jij daar vast met je camera?

We bieden 3 verschillende workshops aan die gegeven worden door fotografen met elk een eigen stijl en kijk op de stad. Deze workshops kunnen vanaf half oktober geboekt worden via de website van het Van Gogh Museum.

De voertaal van alle workshops is Nederlands, de workshops zijn in een rolstoelvriendelijke omgeving en indien er een NGT gebarentolk gewenst is dit graag aangeven.

Workshops
Hans Boddeke, Het stenen hoofd, 2023
Fotograaf: Hans Boddeke  Straatfotografie: Le moment décisif 

Datum: Zaterdag 18 November

Tijd: 14:00-16:30 

Verzamellocatie: Ponthaven, GVB Veren, Aambeeldstraat 8 

Iedere straatfotograaf heeft weleens geen camera bij zich. Waar dit vroeger resulteerde in teleurstelling en niet genomen foto’s, hebben we tegenwoordig altijd een camera in onze broekzak.

Elk voorheen gemist moment kunnen we nu wél vastleggen, met als voordeel dat je met een telefoon een stuk minder opvallend bent als fotograaf. Mensen zijn wat minder op hun hoede en blijven zich natuurlijk gedragen. Esthetisch gezien krijg je niet dezelfde foto’s als bij een ‘echte camera’, maar deze beperkingen leveren wellicht een nieuwe beeldtaal op. Belangrijk blijft het vangen van een specifiek moment (le moment décisif) waarin compositie, licht, kleur en inhoud samenvallen en het beeld wordt vastgelegd, met een camera of met een telefoon. Tijdens deze workshop leer je hoe je dit moment kan herkennen en daarin je eigen taal kan ontwikkelen. 

 

Boek deze workshop
Simone Peerdeman, Bos en Lommer, 2023
Simone Peerdeman Anders kijken

Datum: Vrijdag 17 November 

Tijd: 14:00 – 16:30

Verzamellocatie: Ponthaven, GVB Veren, Aambeeldstraat 8

Waarom fotografeer je wat je fotografeert? Fotograferen begint met goed kijken, maar hoe doe je dat? Wat is het verschil tussen onderwerp en thema? Welke keuzes maak je in het gebruik van licht, standpunt en compositie?

Deze en andere vragen komen uitgebreid aan bod tijdens deze workshop van Simone Peerdeman. Onderwerpen voor je beelden liggen soms voor het oprapen, zeker als je leert hoe je anders kunt kijken. Een eigen camera is voor deze workshop een vereiste. 

Boek deze workshop
Anna Swagerman, Water mirrors, 2023
Anna Swagerman Inner landscapes

Datum: Zaterdag 18 November 

Tijd: 11:00 – 13:30

Verzamellocatie: Ponthaven, GVB Veren, Aambeeldstraat 8 

Wie we van binnen zijn, bepaalt hoe we de buitenwereld tot ons nemen. In deze workshop word je hiervan bewust en moedigt fotograaf Anna Swagerman je aan om je blik te vergroten. Vanuit intuïtie ga je fotograferen met je eigen camera (smartphone mag ook). 

Vergeet even ‘hoe het hoort’ en merk op waar je blik zich van nature op richt. Wat trekt jou aan? Na deze ‘visuele jacht’ komen we samen en kijken we als groep naar een aantal van de gemaakte beelden. We geven aan elkaar terug wat ieders zienswijze waardevol maakt. Voor deze workshop heb je geen voorkennis van fotografie nodig. 

 

Boek deze workshop